Det er på tide at udfordre forestillingen om at hylde lange arbejdsdage og overarbejde. Vi skal ændre vores perspektiv og prioritere vigtigheden af at føre et afbalanceret og meningsfuldt liv. Mental sundhed er rigdommen, som vi skal værne om, både som enkeltpersoner og som samfund. Vi har brug for rollemodeller, der skaber en ny arbejdskultur.
Vi ser ambitiøse mennesker glorificere lange arbejdsdage - på SoMe eller når de får taletid. De skaber et billede af, at vejen til succes udelukkende består af mange arbejdstimer. Jeg er enig i, at vejen til succes kræver dedikation, fokus og hårdt arbejde, men det betyder ikke, at man skal arbejde usundt mange timer - og glemme alt det vigtige.
Desværre ser vi hos de samme mennesker, at de mener, at søvn er overvurderet, og de har et overforbrug af kaffe og energidrikke. Disse drikkevarer bliver ofte brugt som midlertidige løsninger for at holde sig vågne og øge produktiviteten. Men hvad sker der egentlig, når man drikker mange af disse hver dag?
Overforbrug af kaffe og energidrikke med sukker kan have alvorlige konsekvenser for vores helbred og velbefindende. Overforbrug af koffein fører til søvnforstyrrelser, hjertebanken, angst og irritabilitet. Selvom det kan give en midlertidig energi- og fokusboost, følges det ofte af en nedtur, når virkningen aftager. Dette kan skabe en afhængighed og en konstant jagt efter mere koffein for at opretholde samme effekt. Jeg siger ikke koffein er dårligt. Overforbrug er.
Derudover er mange af disse energidrikke tilsat store mængder sukker, hvilket kan resultere i vægtøgning, tandproblemer og øget risiko for livsstilssygdomme som diabetes. At drikke dem i overskud kan have alvorlige konsekvenser for vores generelle sundhedstilstand.
Det er vigtigt at skabe en realistisk og bæredygtig tilgang til arbejde og livet generelt. Arbejdstimer alene er ikke en indikator for succes. Det handler også om at være effektiv, kreativ og i stand til at opretholde en sund work-life balance. Vi skal fjerne den stereotype opfattelse af, at succes kun kan opnås gennem konstant overarbejde og undertrykkelse af hvile.
Ifølge en undersøgelse fra Harvard Business School viser det sig, at overarbejde ikke kun fører til udmattelse og udbrændthed, men også reducerer produktiviteten og kreativiteten på sigt. Vi bliver mere effektive og genererer bedre idéer og løsninger, når vi giver os selv tid til at restituere og opretholde en sund work-life balance.
Desuden påvirker vores livsstil og velvære direkte vores præstationer. En undersøgelse offentliggjort i Journal of Occupational and Environmental Medicine viser, at personer, der prioriterer sund søvn, motion og god kost, præsterer bedre og har mindre sygefravær.
Vi er ikke skabt til at være indendørs det meste af døgnet eller sidde foran en skærm i mange timer ad gangen. Talrige forskningsstudier, herunder en undersøgelse fra University of Michigan, bekræfter, at tid brugt i naturen og eksponering for sollys kan forbedre vores mentale velbefindende, øge kreativiteten og reducere stressniveauet.
Som iværksættere og ambitiøse individer er det afgørende, at vi passer på os selv. Vi kan ikke opnå succes, hvis vores mentale og fysiske sundhed lider under konstant stress og overarbejde. Vi skal erkende, at vores velbefindende er afgørende for vores produktivitet, kreativitet og evne til at træffe sunde beslutninger.
Som ledere har vi et særligt ansvar for at skabe en sund arbejdskultur, der prioriterer medarbejdernes mentale sundhed og trivsel. Det begynder med at være et godt eksempel. Ved at vise, at vi selv prioriterer vores egen balance og velbefindende, sender vi et kraftfuldt budskab om vigtigheden af selvomsorg. Man kan gå skridtet videre og implementere politikker og initiativer, der støtter medarbejdernes mentale sundhed.
En sund work-life balance indebærer også, at tage pauser og finde tid til at genoplade. Det betyder at indføre sunde rutiner såsom motion, meditation, afslapning, rejse eller arbejde remote i godt vejr. Ved at finde tid til os selv, og vores egne interesser, kan vi opnå øget kreativitet, mental klarhed og en stærkere følelse af tilfredshed i livet.
Mental sundhed bør være en prioritet for os alle, uanset vores professionelle ambitioner. Det er ikke en svaghed at tage vare på vores mentale velbefindende; det er en styrke. Når vi prioriterer vores mentale sundhed og skaber en sund work-life balance, styrker vi ikke kun os selv, men også vores evne til at bidrage positivt til vores arbejde og vores omgivelser.
Lad os bryde med glorificeringen af overarbejde og udbrændthed og i stedet skabe en ny kultur, der værdsætter balance, velvære og livskvalitet. Vi fortjener at leve et liv, hvor vi trives både personligt og professionelt. Så lad os nyde rejsen, værne om os selv og skabe en fremtid, hvor vores mentale sundhed er en prioritet.
Det lyder måske som en kliché, men... "YOLO". Hver dag tæller. Pas på dig selv – og dit team.